Наука та ІТ  |  13.11.18  |  вівторок
 

"Картопля Пандори": творець ГМО-картоплі жалкує про свій винахід

Вчений, який вивів генетично модифіковану картоплю, тепер починає непокоїтися за здоров'я споживачів створеного ним продукту.

Про зізнання дослідника повідомляють ресурси Lifter та EcoWatch.

Кайюс Ромменс, вчений, який керував дослідницьким відділом біотехнічної компанії Simplot, виказав своє занепокоєння щодо виведеної відділом генетично модифікованої картоплі, яка вийшла під торговельною назвою Innate. Дослідження тривали з 2000 по 2013 рік.

Він зробив висновок, що ГМО-картопля, яка продається у 4000 магазинах Сполучених Штатів Америки, в якійсь мірі несе потенційний ризик для здоров'я людини.

З цього приводу дослідник написав цілу книгу, яка отримала назву "Картопля Пандори". У книзі Ромменс оповідає, як ентузіазм щодо створення нового виду генетично модифікованої рослини доволі швидко змінився на страх.

Картопля, що була виведена командою Ромменса, представила бульбу, яка є стійкою до потемніння при розрізанні та яка є кориснішою за звичайну. Вчені пояснювали це нижчим рівнем природної амінокислоти, яка утворює канцерогенний акриламід під час приготування картоплі. Тобто, за задумом команди, був створений сорт картоплі, яку можна смажити на фритюрі без страху, що це викличе рак.

Кайюс Ромменс повідомляє, що насправді ГМО-картопля не стійкий до потемніння, а лише має здатність маскувати його завдяки модифікаціям. Ген, який відповідає за потемніння картоплі, було "пригнічено", що не дає бульбі темніти при контакті з повітрям.

Це "замасковане" потемніння може накопичувати у собі токсини і патогени, які згубно впливають на здоров'я людини. Основна проблема полягає в тому, що через невидимість темних ділянок споживачі не можуть визначити, чи треба видалити проблемну тканину, чи все ж таки вжити її.

Ромменс стверджує, що шкідливі речовини можуть бути смертельно небезпечні для здоров'я осіб, які вживають цю картоплю. За його словами, ГМО-овочі не є безпечніші звичайних завдяки зниженій концентрації токсинів. Крім того, механізми, які призводять до зміни ДНК, продовжують свою роботу, що призводить до утворення нових токсинів і алергенів.

Вчений каже, що у генній інженерії його турбує те, що відсутність непередбачених наслідків ніколи не можна гарантувати. Ці наслідки можуть проявитися лише через десятки років, і люди повинні застосовувати подібні технології вкрай обережно.

Наразі Ромменс є прибічником технологій, які не застосовують генетично модифіковані продукти, і вважає, що вони є перспективніші.

Дослідник визнає свою помилку та закликає споживачів відмовитися від ГМО-картоплі задля збереження їхнього здоров'я та порятунку життя.

 

 
 

Популярні новини на інших новинних ресурсах

Loading...